Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Vykort från Washington DC: USA och dess plats i världen

Vykort Från Washington DC 730X480

Hälsningar från Washington DC! Efter en rad spännande möten här i huvudstaden och New York har vi fått nya perspektiv på USA:s roll i världen, politiken inför valet och den ekonomiska utvecklingen. Här är några av de mest intressanta insikterna vi tagit med oss.

Valet 2024: En komplex politisk scen

I USA handlar valet ofta mindre om specifika sakfrågor och mer om värderingar. Frågor som rätten att bära vapen och samkönade äktenskap tenderar att väga tyngre än ekonomiska eller utrikespolitiska ståndpunkter. Men några centrala frågor är trots det på agendan:

  • Levnadskostnader: Hushållens sparande ökade kraftigt under pandemin men har nu försvunnit för de fattigaste grupperna, och kreditkortsskulderna växer. Medelklassen driver konsumtionen, men många hushåll känner sig fattigare än de gjorde vid valet 2020.
  • Arbetsmarknadens deltagande: Deltagandet är relativt lågt, särskilt bland de över 55 år. Många i denna grupp har valt att inte återvända till arbetsmarknaden, vilket innebär att arbetskraftsdeltagandet är oförändrat från tiden innan pandemin.
  • Migration: Migrationen har blivit en het valfråga på grund av dess påverkan på hyror i många städer. Samtidigt har den bidragit till att dämpa inflationen. Migranter tar ofta 8–10 år att ekonomiskt jämställa sig med amerikanska medborgare.

Bostadsmarknaden: Minskad rörlighet och nya trender

Bostadsmarknaden i USA har förändrats drastiskt. Tidigare sålde hushåll sin bostad när de blev äldre, men skattefördelar och låga låneräntor har minskat rörligheten. Många väljer att renovera och bo kvar istället för att sälja.

Private equity och hyresbostäder: Större private equity-bolag köper upp hyresbostäder och höjer hyrorna, vilket har blivit en politiskt laddad fråga. Samtidigt investeras det inte tillräckligt för att upprätthålla bostadskvaliteten.

Kommersiella fastigheter: Kontorsutnyttjandet är relativt lågt, särskilt i städer som San Francisco. I New York ligger utnyttjandet på cirka 55–60 %, medan det i Dallas är en högre närvaro på kontoren. Osäkerhet kring hur kontor kommer att användas framöver påverkar värderingen av fastigheter negativt.

USAs globala roll: En förändrad världsordning

USA står inför en ny geostrategisk verklighet där Kina ses som den främsta utmanaren. Med ett ökande militärt och ekonomiskt försprång över USA, särskilt inom vapenteknik, växer spänningarna. Relationerna med Europa, särskilt utanför Storbritannien, är också spända. USA förväntar att Europa ska öka sina försvarsutgifter för att möta dessa nya utmaningar.

Presidentkandidaterna inför 2024

Donald Trump vill införa handelstullar mot omvärlden, inklusive Europa, och använda intäkterna för att finansiera skattesänkningar. Han vill också minska regleringarna inom finanssektorn och stödjer fortsatt oljeinvestering. 

Kamala Harris förespråkar en utrikespolitik i samma anda som Biden, och ser Kina som ett hot mot den amerikanska världsordningen.  Hon vill också främja en grön omställning genom subventioner för grön energi, i stället för att beskatta fossila bränslen.

USA:s framtid är under omvandling och valet 2024 kommer att bli avgörande för landets roll i världen och hur det navigerar dessa utmaningar.

Relaterade artiklar

Förvaltarkommentar augusti 2024
Förvaltarkommentar juli 2024
Förvaltarkommentar juni 2024
Förvaltarkommentar maj 2024
Espiria lanserar en ny utdelande andelsklass som svar på en stark utveckling och hög efterfrågan från investerare