Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Förvaltarkommentar augusti 2024

Värdeutveckling

Inledningen på augusti karaktäriserades av en relativt kraftig rekyl nedåt på börserna. Den var dock kortlivad och återhämtningen visade på en underliggande styrka och månaden avslutades i nivå med var den startade. Teknologiföretag stod åter i fokus både negativt och positivt i termer av kursutveckling, medan mer defensiva sektorer som Hälsovård visade stabilitet. Med en tydlig kronförstärkning var avkastningen för fondernas aktieinnehav, mätt i svenska kronor, relativt svag under augusti.

Blandfonden Espiria 30 utvecklades sidledes, +/- 0 procent, under månaden medan Espiria 60 och Espiria 90 gick ned med 0,9 respektive 1,6 procent. En stark krona gav en negativ aktieavkastning och genomslaget i fonden berodde på andelen aktier. Ränteplaceringar utvecklades stabilt och positivt.

Espiria Global Innovation gick ned med 2,9 procent. Defensiva aktier som Sobi (läkemedel, Sverige) +15 procent och Siemens Healthineers (medicinsk teknik, Tyskland) +7 procent hade en god utveckling av bolagsspecifika skäl, för Sobi med ett lovande läkemedelsprojekt inom njursjukvård och för Siemens Healthineers med en ljusnande tillväxt för företagets diagnostikaffär. Alphabet (sökmotor, AI och molnlösningar, strömningstjänster, USA) -4 procent och Amazon (e-handel, molnlösningar) -3 procent gick relativt svagt beroende på uppdrivna förväntningar och aktiekurser i samband med rapportperioden.

Aktiefonden Espiria SDG Solutions gick ned med 1,1 procent. En hög andel inom sektorn Hälsovård som utvecklades relativt väl dämpade fondens negativa avkastning. Innehaven i Sobi (läkemedel, Sverige) +15 procent och Abbott Laboratories (medicinsk teknik, USA) + 7 procent gav positivt bidrag.

Espiria Nordic Corporate Bond gick upp med 0,5 procent under månaden. Räntemarknaden har varit oberörd av de mer skakiga aktiebörserna. Avkastningen på månadsbasis var något lägre än tidigare under 2024, vilket berodde på det genomslag exponeringen till FRN lån medförde.

Omvärldsutveckling

Sysselsättningen i USA bromsar fortsatt in, vilket gör att förutsättningarna ökar för att FED sänker räntan i september. Detta deklararerade också dess ordförande Jerome Powell i augusti. Magnituden på sänkningen är oklar men en större sänkning än med 25 baspunkter är inte osannolik. I Sverige sänkte Riksbanken styrräntan till 3,5 procent (tidigare 3,75 procent) vid sitt möte under den gångna månaden. Riksbankschefen har också deklarerat att vi kan förvänta oss flera sänkningar under det närmaste året. Såväl i USA som Europa ses inflationen vara under kontroll.

Den amerikanska 10-åriga statsobligationsräntan sjönk till 3,9 (4,0) procent. I Sverige har långa räntan var oförändrat 2,0 procent. Den svenska ”tioåringen” ligger fortsatt cirka 30 baspunkter under den tyska, vilket får ses som ett tydligt tecken på att de svenska statsfinanserna är robusta. 

Priset för Brentolja föll andra månaden i rad tillbaka, nu till 77 (81) dollar/fat, ytterligare ett tecken på en relativt låg aktivitetsnivå i ekonomin. Kronan stärktes markant mot både dollarn, till 10,27 (10,70) och mot euron till 11,35 (11,65). 

Innehav och förändringar under perioden

I Espiria Global är IT och Kommunikation välrepresenterade och drygt hälften av totalportföljen. Microsoft (mjukvara, molnlösningar, USA), Alphabet (sökmotor, AI och molnlösningar, strömningstjänster, USA), Oracle (affärssystem, USA) och Broadcom (halvledare, datasäkerhet, USA) är största innehaven och dessa företag representerar en sjättedel av portföljen. Med sammantaget cirka 50 innehav har fonden en god riskspridning och tydlig tillväxtprofil av innovativa företag. Innehavet i Alstom (tåg/tågsystem, Frankrike) har sålts efter en god utveckling i år.

I Espiria SDG Solutions är sektorerna Hälsovård, Industri och IT dominerande och representerar tre fjärdedelar av portföljen. Vi har justerat flera av innehavens storlek i fonden mot bakgrund av marknadsposition, tillväxtpotential och värdering. Andelen i marknadsledare som Infineon (halvledare, Tyskland) och Smurfit Westrock (pappersförpackningar, Irland) har utökats till en 2-procentig andel i portföljen. Svenska Sobi (läkemedel) och tyska Merck KGaA (hälsovård, specialkemi till elektronikindustrin) har också nettoköpts. Några defensiva innehav med avmattning i vinsttillväxten har minskats, dit hör Essity (hygienprodukter, Sverige) och Danone (livsmedel, Frankrike), båda till en portföljvikt om 2,5 procent.

Utblick

Den makroekonomiska bilden är relativt klar: låg inflation och låg tillväxt, styrräntor successivt på väg ner. Med detta som bakgrund är det svårt för företagen att visa volymtillväxt samtidigt som konkurrenstrycket hårdnar. På aggregerad nivå blir därför vinsttillväxten något dämpad. Med en relativt hög aktievärdering i flera sektorer, sett till historiken, bör utrymmet för kurslyft vara begränsat. Vi ser en svagt uppåtriktad börs, med stöd av lägre räntor och där vinsterna på sikt växer in i värderingen som mest önskvärda och troliga scenario. För företagsobligationer är utvecklingen som tidigare väl i linje med vårt tänkta scenario för helåret,men där lägre korta räntor gör att förväntad avkastning justeras ner något på grund av exponeringen i FRN-lån.                                                                                                                                      

Relaterade artiklar

Förvaltarkommentar juli 2024
Förvaltarkommentar juni 2024
Förvaltarkommentar maj 2024
Espiria lanserar en ny utdelande andelsklass som svar på en stark utveckling och hög efterfrågan från investerare