Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Förvaltarkommentar juli 2024

Värdeutveckling

Efter ett starkt första halvår och en positiv inledning på juli dämpades börsutvecklingen något fram till månadsskiftet juli/augusti. Teknologiföretagen har varit ”draglok” hittills i år, denna trend fortsatte inte under juli, samtidigt har mer konjunkturoberoende sektorer som Hälsovård utvecklats relativt väl. Sannolikt har förväntningarna på de största bolagens resultat under det andra kvartalet varit för optimistiska givet verkliga utfall. Med högt värderade storbolag (bland andra Mag-7 bolagen) är toleransen mot besvikelser låg. Långsiktigt har dock företag som Microsoft (mjukvara/molntjänster, USA), Alphabet (sökmotor, streamingtjänster, USA) och Meta (sociala medier, USA), som alla är befintliga innehav, utvecklats mycket väl operativt, vilket talar för att korrektionen på börserna bör bli odramatiskt och av begränsad magnitud.

Räntemarknaden har under juli karaktäriserats av sommarstiltje med låg aktivitet och oförändrade kreditspreadar. Med en viss börsoro har också den svenska kronan försvagats, vilket balanserat den negativa värdeeffekten av de utländska aktieinnehaven. 

Blandfonderna steg under månaden, Espiria 30 med 0,8 procent, Espiria 60 med 1,0 procent och Espiria 90 med 1,1 procent. Med en kombination av räntebärande placeringar, en svagare svensk krona och att de svenska aktieinnehaven utvecklades väl var avkastningen positiv i absoluta tal trots rekylen bland teknologiföretagen. 

Espiria Global Innovation gick upp med 0,6 procent. Hälsovårdsbolagen Roche (läkemedel/medicinsk teknologi, Schweiz) +14 procent, Bristol Myers Squibb (läkemedel, USA) +15 procent och Thermo Fisher Scientific (medicinsk teknik, USA) +13 procent medan mer cykliska teknologibolaget Qualcomm (halvledare, mjukvara, USA) -10 procent rekylerade.

Aktiefonden Espiria SDG Solutions steg med 2,6 procent. En hög andel inom Hälsovård och en relativt låg andel inom Teknologi gynnade fondens utveckling under juli månad. Företag och aktier med hållbara förtecken var mer i fokus och särskilt de med mogna och stabila affärsmodeller utvecklades väl. Essity (hygienprodukter, sårvård, Sverige) +9 procent är ett bra exempel på detta.

Espiria Nordic Corporate Bond gick upp med 0,7 procent under månaden. Räntemarknaden har varit oberörd av den ökade börsvolatiliteten globalt och avkastningen i fonden under juli månad är i linje med den genomsnittliga månadsavkastningen tidigare under 2024. 

Omvärldsutveckling

Fortsatt är konjunktursignalerna från USA relativt positiva, vilket gjorde att styrräntan hölls oförändrad vid FOMC mötet den sista juli. I Europa liksom i Sverige har styrräntorna hållits oförändrade på 3,75 procent. Fortsatt räntesänkningar kommer sannolikt efter sommaren då inflationsstatistik indikerar en dämpad utveckling för konsumentprisindex.

Den amerikanska 10-åriga statsobligationsräntan sjönk 4,0 (4,3) procent. I Sverige har långa räntan gått ner, den 10-åriga statsobligationsräntan till 2,0 (2,2) procent.  Den svenska ”tioåringen” ligger fortsatt cirka 30 baspunkter under den tyska. 

Priset för Brentolja föll tillbaka till 81 (85) dollar/fat, ett tecken på en balanserad ekonomisk aktivitetsnivå. Kronan försvagades mot både dollarn och kronan, ett vanligt mönster när börserna är något slagiga. 

Innehav och förändringar under perioden

I Espiria 90, där svenska aktier utgör en cirka 30-procentig andel, har vi nyinvesterat i förpackningsföretaget Billerud. Fiberbaserade förpackningar av både jungfrulig skogsråvara och returfiber är ett miljövänligt alternativ till oljebaserade produkter av plast. Efter att Billerud har bantat sina investeringar i USA med uppgraderingar av befintliga pappersbruk är det rimligt att anta att vinstutvecklingen förbättras avsevärt. Samtidigt är totalmarknaden för förpackningar i en återhämtningsfas vilket också gynnar företaget. Vi ser en långsiktigt god intjäningspotential i Billerud vilket motiverar investeringen. 

I Espiria SDG Solutions är sektorerna Hälsovård, Industri och IT dominerande och representerar tre fjärdedelar av portföljen. Vi har fokus på marknadsledare där hållbara lösningar i produkter/tjänster är en mycket viktig drivkraft. Innehaven i Iqvia (teknologi för analys inom hälsovårdssektorn, USA) och Abbott Labs (medicinsk teknik, USA) har utökats. Innehavet i indonesiska banken Bank Rakyat har sålts, då både makro- och mikroekonomiska risker bedöms för höga givet osäkerheten om förväntad vinstutveckling.

Utblick

Vår omvärldsbild har inte ändrats under sommaren, den ekonomiska aktiviteten går på lågvarv, inflationen är på väg ner och nära centralbankernas målbild på de flesta håll. En sänkning av styrräntor har påbörjats i Europa där USA väntas följa efter. Med detta som bakgrund är risktillgångar fortsatt intressanta.  Vi har valt en väl balanserad exponering mot just denna typ av risktillgångar. För företagsobligationer är utvecklingen som tidigare väl i linje med vårt tänkta scenario för helåret.                                                                                        

Relaterade artiklar

Förvaltarkommentar augusti 2024
Förvaltarkommentar juni 2024
Förvaltarkommentar maj 2024
Espiria lanserar en ny utdelande andelsklass som svar på en stark utveckling och hög efterfrågan från investerare