Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Förvaltarkommentar september 2024

Värdeutveckling

Utvecklingen i september speglade i stort den under augusti. Månaden inleddes med en rekyl nedåt, relativt unisont på världens stora börser lett av den amerikanska. Sedan en återhämtning för att under slutet av perioden återigen nå årshögstanivåer. En ny drivkraft var också de kinesiska börserna som utvecklades mycket positivt efter det att bland annat penningpolitiska lättnader annonserats och efter en kapitalinjektion i banksystemet. Uppgången under andra halvan av september var bred och inte som tidigare helt koncentrerad till teknologiföretag. Den svenska kronan visade fortsatt styrka mot både dollarn och euron vilket dämpade värdeutvecklingen inom globala aktier något.

Aktiviteten på kreditmarknaden tog rejäl fart med ett stort antal primäremissioner av företagsobligationer. Efterfrågan från placerare var också stor vilket visar på en marknad i balans. Kreditspreadarna gick ihop något på både High Yield obligationer och Investment Grade obligationer vilket gav en stabil och positiv avkastning. 

Våra blandfonder hade en god utveckling med Espiria 30 +1,2 procent, Espira 60 +1,7 procent och Espiria 90 +1,3 procent. Både ränte- och aktieinnehaven bidrog till den goda avkastningen. Bland aktieinnehaven märks särskilt Oracle (affärssystem, molnlösningar, USA) +21 procent efter att ha presenterat en mycket stark kvartalsrapport.

Espiria Global Innovation gick upp med 0,7 procent. De allra största företagen hade återigen en god utveckling under månaden, men även de som är snäppet mindre som Broadcom (halvledare, cybersäkerhet, USA) +13 procent och AMD (halvledare, USA) +20%.  

Aktiefonden Espiria SDG Solutions gick upp med 2,2 procent. Efter en lång period av svag utveckling rekylerade fondens kinesiska innehav uppåt, dit hör Catl (batterier, Kina) +39 procent, BYD (bilar, Kina) +27 procent, Ming Yang (vindkraftverk, Kina) +25 procent. Industriaktier hade överlag en god utveckling, Nibe (värmepumpar, element, Sverige) +11 procent och Siemens (industrikonglomerat, elektrifiering, automation, Tyskland) +7 procent. Mot strömmen gick Novo Nordisk (läkemedel, Danmark) –15 procent, sannolikt på för höga förväntningar om tillväxt i närtid och att många konkurrenter är på väg in i tillväxtområdet obesitas läkemedel.

Espiria Nordic Corporate Bond gick upp med 0,9 procent under månaden. Fortsatt har obligationsmarknaden visat en stor stabilitet där avkastningen i årstakt, så här långt under 2024, varit cirka 9 procent.

Omvärldsutveckling

Sysselsättningen i USA bromsar fortsatt in vilket var en bra utgångspunkt för FED’s sänkning av styrräntan med 50 baspunkter till 4,75-5,0 procent. Den amerikanska centralbanken flaggade också för ytterligare sänkningar under 2024 och 2025. I Sverige sänkte Riksbanken styrräntan till 3,25 procent (tidigare 3,50 procent) vid sitt möte under den gångna månaden. Riksbankschefen har också deklarerat att vi kan förvänta oss flera sänkningar under det närmaste året. 

Den amerikanska 10-åriga statsobligationsräntan sjönk något till 3,8 (3,9) procent. I Sverige har långa räntan var oförändrat ~2,0 procent. Den svenska ”tioåringen” ligger fortsatt cirka 30 baspunkter under den tyska vilket, får ses som ett tydligt tecken på att de svenska statsfinanserna är robusta. 

Priset för Brentolja föll för tredje månaden i rad tillbaka, nu till 72 (77) dollar/fat, ett tecken på en relativt låg aktivitetsnivå i ekonomin. Kronan stärkte återigen både dollarn, till 10,09 (10,27) och mot euron till 11,20 (11,35). 

Innehav och förändringar under perioden

I Espiria SDG Solutions är sektorerna Hälsovård, Industri och IT dominerande och representerar tre fjärdedelar av portföljen. Vi har justerat flera av innehavens storlek i fonden mot bakgrund av marknadsposition, tillväxtpotential och värdering och på så sätt utnyttjat de kraftiga kasten på börsen och då särskilt i enskilda aktier. Ett nytt innehav är Genmab (biopharma, Danmark), de utvecklar läkemedel med bas i antikroppar för behandling av cancer och andra allvarliga sjukdomar. Potentialen är stor givet att någon eller några av deras nya produkter i sent skede blir godkända. Aktien har haft en mycket svag utveckling 2024 och värderingen är särskilt attraktiv. 

Vi har under månaden deltagit i Wästbyggs emission där bolaget givit ut en obligation som via ett bolag är säkerställd med obelånade lägehenter, fastigheter och mark. Företaget grundades i Borås 1981 som ett lokalt byggföretag. Idag är Wästbygg Group ett bygg- och projektutvecklingsföretag som fokuserar på de mest expansiva marknaderna i Sverige och Norden. Företaget är noterad på Nasdaq Stockholm och erhöll Nasdaqs Green Label den 9 juni 2021.

Nedgången i byggkonjunkturen drabbade även Wästbygg och bolaget har genomfört omorganisationer för att fokusera på kärnmarknader och projektutveckling och nybyggnation. I takt med sjunkande räntor har visibiliteten ökat och nybyggnationen i Sverige förväntas öka från dagens låga nivåer. Säkerhetspaketet som är kopplad till obligationen reflekterar den historiska osäkerheten, vilket innebär att även om värdet på fastigheterna sjunker med hela 40 procent förväntar vi oss att värdet täcker storleken på obligationen fullt ut. 

Utblick

Vi är inne i en räntesänkningscykel som ger ett stöd till börserna även om det vanligtvis är den långa obligationsräntan som är mer avgörande för hur framtida vinster ska värderas. Låg inflation och låg tillväxt präglar marknaden, samtidigt som styrräntorna successivt är på väg ner, men där företagsvinsterna i vissa sektorer, som bilar och lyxvaror, är under press. En låg värdering, sett till normaliserade vinster, för företag i dessa sektorer, står i kontrast till en något krävande värdering i företag med bättre tillväxt. Med en god balans mellan sektorer och fokus på kvalitetsbolag bör aktieexponeringen visa en god stabilitet relativt globala börser. För företagsobligationer är utvecklingen som tidigare väl i linje med vårt tänkta scenario för helåret, men där lägre korta räntor gör att förväntad avkastning justeras ner något på grund av exponeringen i FRN-lån (Floating Rate Note är obligationslån med rörlig ränta som justeras regelbundet och i förhållande till en referensränta som STIBOR).                                                                                            
                                                                                                                                     

Relaterade artiklar

Förvaltarkommentar augusti 2024
Förvaltarkommentar juli 2024
Förvaltarkommentar maj 2024
Förvaltarkommentar april 2024
Förvaltarkommentar februari 2024