Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Förvaltarkommentar november 2024

Värdeutveckling

Börsutvecklingen i USA har varit stark under hösten, en styrka som fick förnyad kraft i och med Donals Trumps seger i det amerikanska presidentvalet. Med företagsvänliga initiativ, som lägre bolagsskatt, nådde S&P-indexet nya rekordnivåer (All Time High) under november. Samtidigt har Europabörserna varit relativt svaga då hot om nya tullar för import av europeiska varor till USA dämpat förväntningarna om företagens vinstutveckling. Även en relativt svag konjunkturbild i Europa har haft en dämpande effekt på börsutvecklingen. Vi har även sett en tydlig förstärkning av dollarn, mot såväl euron som kronan, när amerikansk ekonomi har högre tillväxt och därmed också högre förväntad inflation och högre långräntor.  

Den nordiska kreditmarknaden präglades av hög efterfrågan från investerare under månaden. Samtidigt genomfördes ett stort antal primäremissioner inom High Yield-segmentet. Kreditspreadarna gick ihop marginellt under perioden.  

Espirias blandfonder levererade en positiv avkastning under perioden: Espiria 30 ökade med 1,5 procent, Espiria 60 ökade med 2,5 procent och Espiria 90 ökade med 1,8 procent. Både räntebärande värdepapper och aktieinnehaven i fonderna bidrog till den goda avkastningen. Bland aktieinnehaven var Walt Disney (strömningstjänster, temaparker, USA) +23 procent och Trimble (industriteknologi, USA) +19 procent bland de amerikanska aktierna som gynnas av högre tillväxt och lägre företagsskatter.   

Aktiefonden Espiria Global Innovation gick upp med 3,4 procent. Flera av fondens innehav inom IT gick starkt, dit hör Salesforce (kundhanteringssystem, USA) +12 procent, Oracle (affärssystem, molnlösningar, USA) +9 procent och Adobe (mjukvara, USA) +7 procent. De amerikanska bankerna Bank of America respektive JP Morgan var upp med 14 respektive 12 procent.

Aktiefonden Espiria SDG Solutions gick upp med 0,8 procent. Fonden har en hög andel inom sektorn Hälsovård där tillträdande president Trumps nominering av vaccinmotståndaren Robert F Kennedy Jr. som hälsovårdsminister medförde en rekyl nedåt för flera aktier i sektorn. Detta beror på oro för en generell åtstramning av hälsovårdskostnader, men i synnerhet för de företag som är verksamma inom vaccin som exempelvis på Sobi (särläkemedel, Sverige) -8 procent, då de har en god intjäning på RS virus vaccinet Beyfortus. En aktie som gick mot trenden var Bristol Myers Squibb (läkemedel, USA) +9 procent som överträffade förväntningar med sin Q3 rapport.

Räntefonden Espiria Nordic Corporate Bond gick upp med 0,5 procent under månaden, hittills i år är fonden upp med 7,5 procent. 

Omvärldsutveckling

I mångt och mycket var utvecklingen i november styrt av förväntningarna på nya initiativ från den tillträdande amerikanska administrationen. Särskilt dollarns styrka överraskade många bedömare då det amerikanska budgetunderskottet stigit till nya höjder. Samtidigt har de långa räntorna inte rört sig mer än marginellt, vilket pekar på att valutgången var relativt väntat.

Oljepriset (Brentolja) var oförändrat med 72 dollar/fat. Basmetallpriserna var överlag svagare där den låga byggefterfrågan i Kina har ett stort genomslag. Samtidigt har guldpriset rusat till nya höjder, upp med 27 procent bara i år. Kronan försvagades återigen mot dollarn till 11 kr, men var oförändrad mot euron på 11,5.

Innehav och förändringar under perioden

I Espiria SDG Solutions har vi kompletterat portföljen med Castellum (fastigheter, Sverige). Ledande noterade kommersiella fastighetsbolag i Norden, med en tillgångsportfölj om över 130 miljarder kronor med tonvikt på Sverige. Med ett stort fokus på grön certifiering av sina fastigheter och fokus på minskad miljöpåverkan i sina projekt är bolaget ledande i sin sektor. Värderingen av Castellum är väl underbyggd och den finansiella profilen konservativ, vilket är viktigt inom fastigheter.

Espiria Nordic Corporate Bond köpte obligationer i DLR Kredit, en dansk bank som primärt lånar ut kapital till lantbruksfastigheter. Banken som har en officiell stark kreditrating från S&P (A-) är välkapitaliserad och har levererat ett bra och stabilt resultat över tid. Obligationens kupong är 5,5 procent.    

Utblick

Börserna i USA går på högvarv medan Europa halkar efter. Samtidigt är både värderingen i USA liksom förväntningarna på stigande vinster höga, men med en motsatt bild i Europa. I avvaktan på att den nye presidenten tillträder är marknaden orolig för hur olika protektionistiska åtgärder kommer att falla ut vilket ger en börsnervositet i Europa. Under de senaste månaderna har börserna också utvecklats diametralt olika med uppgång i USA, sidledes i Europa och svagt ner i Sverige. Sannolikt kommer detta ”gap” som uppstått att bestå i närtid. Med tillväxt och stigande vinster i USA, mycket tack vare lägre företagsskatter, samt en konjunkturbotten i Europa är det rimligt att vara försiktigt optimistisk till utvecklingen in i 2025.

Makroekonomiska händelser kopplade till utvecklingen i väst har begränsad påverkan på utblicken för nordiska företagsobligationer, där förväntar vi oss fortsatt en stabil och god utveckling framöver.

   

                                                                                                                                     

Relaterade artiklar

Marknadsutsikter för 2025
Förvaltarkommentar oktober 2024
Förvaltarkommentar september 2024
Förvaltarkommentar augusti 2024
Förvaltarkommentar juli 2024