Förvaltarkommentar mars 2025
Värdeutveckling
Vi såg en svag utveckling på världens börser, med främsta förklaringsfaktor att USA infört tullar på importerade varor, först på stål och aluminium och från den 2 april även på bilar, något som signifikant minskat investerarnas riskaptit. Osäkerheten kring omfattningen av de amerikanska handelstullarna och vilka länder respektive sektorer som påverkas, har ökat osäkerheten kring såväl tillväxt och inflation som vinstutvecklingen i företagen.
Nedgången på börserna var störst i USA och inom tekniktunga aktier. I Europa utvecklades till en början industriaktier starkt drivet av de investeringspaket som den tillträdande tyska regeringen beslutat om, men i slutet av månaden rekylerade marknaderna brett. Den svenska kronan stärktes fortsatt, främst mot dollarn men även mot euron, vilket ytterligare bidrog till nedgången i fonderna.
Den nordiska kreditmarknaden visade en svagt positiv avkastning under mars, där kreditspreadarna också gick isär något, dock betydligt mindre än i övriga Europa.
Under mars gick blandfonderna Espiria 30, Espiria 60 och Espiria 90 ned med 3,8, 7,4 respektive 10,3 procent. Aktiefonden Espiria Global Innovation gick ned med 13,1 procent. Espiria Hållbar Framtid backade med 10,0 procent. Räntefonden Espiria Nordic Corporate Bond visade en marginellt positiv avkastning om 0,8 procent.
Inom aktier utvecklades tekniktunga bolag mycket svagt, dit hör Broadcom (halvledare, USA) -22 procent, Oracle (affärssystem, molnlösningar, USA) -21 procent och Meta (sociala medier, USA) -19 procent. Inom hälsosektorn stod de amerikanska aktierna Amgen (läkemedel) och Bristol Myers Squibb (läkemedel) emot väl med nedgångar om 2–4 procent, samtidigt föll Novo Nordisk (läkemedel, Danmark) med över 25 procent, främst till följd av marknadens oro för ökad konkurrens inom området obesitasläkemedel.
Omvärldsutveckling
Den amerikanska administrationen och President Trumps många utspel och beslut kring handelstullar har helt styrt den ekonomiska agendan världen över. Just oförutsägbarheten har haft kraftigt negativa effekter på risktillgångar som aktier. Hur stora realekonomiska effekter de får är för tidigt att fullt ut bedöma. Men det kvarstår en osäkerhet som tar sig uttryck i ett ”risk off” beteende, där investerare undviker riskfyllda tillgångar, vilket leder till dämpade tillgångspriser.
Den amerikanska 10-åriga statsobligationsräntan var oförändrat 4,2 (4,2) procent, där förväntningar om lägre tillväxt och risken för en recession gör att inflationsoro kopplad till tullar inte fått något genomslag på prissättningen av långa obligationer. Fortsatt är de amerikanska räntorna, över hela räntekurvan, på en betydligt högre nivå än i euroområdet och Sverige, även om exempelvis räntan för obligationer i Tyskland gått upp, till kring 3 procent för en 10-årig. I Sverige steg den 10-åriga statsobligationsräntan till 2,6 procent.
Den svenska kronan fortsatte att stärkas mot såväl dollarn, med 7 procent till 10,04, som mot euron, med 3 procent till 10,83.
Innehav och förändringar under perioden
I Espirias blandfonder har vi nyinvesterat i det tyska bolaget Henkel, verksamma inom två huvudområden hygien- och konsumentprodukter (Consumer Brands) samt industriella limlösningar (Adhesives Technologies). Inom Consumer Brands erbjuder Henkel välkända varumärken som Persil, Barnängen och Schwarzkopf. Inom Adhesives Technologies tillhandahåller bolaget avancerade limlösningar för ett flertal industrier - exempelvis används deras speciallim för att fästa bilrutor. Kombinationen av ledande marknadspositioner och starka varumärken inom såväl industri- som konsumentsegmenten skapar stabilitet i intjäningen. Vi bedömer att Henkel-aktien är undervärderad.
Exponeringen mot finanssektorn har ökats genom kompletteringsköp av ING (bank, Nederländerna). Innehavet i Prologis (logistikfastigheter, USA) har sålts på grund av en krävande värdering. Samtidigt har andelarna i Warehouses de Pauw (logistikfastigheter Belgien) och Gecina (fastigheter Frankrike) utökats - bolag som båda handlas till mer attraktiva värderingar.
Utblick
De makroekonomiska förutsättningarna för god tillväxt i USA har dämpats, då både aviserade och förväntade tullar ser ut att rubba både konsument- och industriefterfrågan. Samtidigt ger införandet av tullar inflationistiska effekter, som gör att räntorna fortsatt ligger på en hög nivå. Med detta skruvas också vinstförväntningarna för företagen successivt ner, riskerna har således materialiserat i termer av kursutveckling. På kort sikt kommer sannolikt osäkerheten om den ekonomiska politiken att ha en dämpande effekt på utvecklingen, även om företagen vanligtvis anpassar sig snabbt till förändrade förutsättningar.
Det är som tidigare vår förhoppning att en relativt god konjunkturutveckling på sikt kommer att återspeglas i en god vinsttillväxt och utan stora chocker. På så vis bör företagsvinsterna också kunna växa, om än i en något lägre takt. Vi fokuserar fortsatt på lönsamma och marknadsledande företag där värderingen utifrån vår analys är väl underbyggd.
Vår syn på nordiska företagsobligationer är oförändrat positiv, här förväntar vi oss en stabil och god utveckling.
Samtliga siffror är i SEK och avkastningen anges efter avgifter.