Förvaltarkommentar januari 2025
Värdeutveckling
Börsåret 2025 inleddes uppåtriktat där relativt starka rapporter från de företag som rapporterat mestadels kom in med starka tal. Amerikanska bankrapporter är ett bra exempel där kursreaktionerna ledde börserna uppåt i mitten av månaden. Teknologisektorn visade också en positiv kursutveckling trots den nya kinesiska chatroboten DeepSeek – en effektiv och billigare utmanare till mer etablerade aktörer som ChatGPT och Gemini – vilket skakade om flera teknologibolag. Utvecklingen för börserna var starkare i Europa än i USA.
Den nordiska kreditmarknaden visade under januari en stabil utveckling och positiv avkastning. Detta reflekterades både i Espirias blandfonder och i räntefonden Espiria Nordic Corporate Bond.
Under januari ökade blandfonderna Espiria 30, Espiria 60 och Espiria 90 med 1,6, 3,0 respektive 4,9 procent. Den särskilt goda utvecklingen för Espiria 90 förklaras av att svenska aktier gick starkt, där fonden har en 30-procentig andel. Aktiefonden Espiria Global Innovation steg med 4,7 procent och aktiefonden Espiria SDG Solutions steg med 3,2 procent. Även räntefonden Espiria Nordic Corporate Bond visade en positiv avkastning om 0,8 procent.
De innehav som utvecklades bäst under januari var dels de som haft en god utveckling under 2024 och särskilt konsumentnära teknologiföretag som Meta (sociala medier, USA) +15 procent och Amazon (online handel, molntjänster, USA) +8 procent, dels de som haft en kursmässig motvind under senare delen av 2024 men där förtroendet återvänt mot bakgrund av något förbättrade utsikter och/eller låga förväntningar, exempelvis Qualcomm (halvledare, USA) +12 procent och Sandvik (industri, Sverige) +14 procent.
En svagare utveckling såg vi i Ericsson (telekomutrustning, Sverige) -8 procent, mot bakgrund av att kvartalsresultatet för fjärde kvartalet 2024 inte levde upp till höga förväntningar men även i Microsoft (hård/mjukvara, molntjänster, USA) -1 procent, där utsikterna för molntjänster väntas växa någon procentenhet lägre än vad analytikerkåren förutspått.
Omvärldsutveckling
I och med maktskiftet i USA har president Trump både initierat och genomfört en mängd åtgärder som utöver politiska konsekvenser kommer att göra betydande ekonomiska avtryck. Strafftullar direkt riktade mot Kina genomförs per den 4:e februari, men sannolikt kommer även Europa att drabbas i närtid. Självklart kommer det att påverka amerikansk inflation med högre priser på importerade varor och samtidigt kommer företag med export till USA att se en försämrad efterfrågan och sjunkande lönsamhet när de inte kan kompensera fullt ut med högre försäljningspriser. Idén med tullarna är att skapa en bättre balans i handeln med omvärlden, öka federala intäkter och samtidigt främja inhemsk produktion. Även om osäkerheten inte nämnvärt påverkat börsernas utveckling så här långt kan osäkerheten om realekonomiska effekter öka risken framöver.
Den amerikanska 10-åriga statsobligationsräntan sjönk marginellt till 4,5 (4,6) procent. Även om strafftullar sannolikt är inflationsdrivande kommer de inte att slå igenom i statistiken omedelbart. Såväl korta som långa amerikanska räntor ligger väsentligt högre än i Euroområdet. Även i Sverige sjönk den 10-åriga statsobligationsräntan, från 2,3 till 2,2 procent, samtidigt sominflationssiffrorna fortsatt visar att prisökningstakten är under kontroll.
Den svenska kronan försvagats marginellt mot dollarn, från 11,03 till 11,10 kronor. Samtidigt var kronan oförändrad mot euron på 11,50 kronor.
Innehav och förändringar under perioden
I Espiria 90 har vi nyinvesterat i Kinnevik (investmentbolag, Sverige). Kinnevik omdefinierade före 2018 sin inriktning, från noterade innehav inom handel, teleoperatörer och strömningstjänster till PE (Private Equity) investeringar inom tre områden; mjukvaruföretag med skalbara erbjudanden för företag, hälsovård med kostnadseffektiva vårdlösningar samt inom klimatområdet. Gemensamt för investeringarna är att de inrymmer nytänkande och innovationskraft. En konservativ bedömning av Kinneviks olika investeringar pekar på en god potential för aktien.
I Espiria SDG Solutions har vi byggt på de befintliga innehaven i SCA (skogsföretag, Sverige), Merck KGaA (hälsovård, teknologi, Tyskland), Vestas Wind Systems (vindturbiner, Danmark) och Genmab (läkemedel, Danmark), samtliga med starka och stabila affärsmodeller inom sina respektive områden. Några av fondens mindre innehav har reducerats då osäkerheten om lönsamheten framöver är hög, dit hör Afry (teknikkonsult, Sverige), Landis+Gyr (mätteknologi, Schweiz) och Signify (ljuskällor, Nederländerna).
Utblick
Året har startat starkt drivet av förväntningarna om en god tillväxt i USA. De makroekonomiska utsikterna är goda men protektionistiska åtgärder och motåtgärder kan rubba den bilden. Sammantaget har riskerna på världens börser ökat väsentligt och den styrka vi sett bör avta.
Det är vår förhoppning att en god konjunkturutveckling på sikt återspeglas i en god vinsttillväxt och utan stora chocker. På så vis bör vinsterna också kunna växa in i en krävande värdering, särskilt uppenbart i USA. Vi bibehåller vår strategi med fokus på lönsamma, marknadsledande företag med väl underbyggd värdering utifrån vår analys.
Vår syn på nordiska företagsobligationer är oförändrat positiv, här förväntar vi oss en fortsatt stabil och god utveckling.